“Stewardessen eczeem”

In de jaren 50 van de vorige eeuw ontstond met de komst van de passagiersluchtvaart een nieuw huidprobleem: “stewardessen eczeem”. Een contactallergisch eczeem door het overmatig door elkaar gebruiken van cosmetica.

Stewardessen konden over de hele wereld cosmeticaproducten ontdekken. Producten die meestal niet op elkaar afgestemd waren. Met puistjes, pukkels en irritaties in de vorm van rode vlekjes als gevolg. Dat werd dan weer afgedekt met een dikke laag afsluitende foundation om alles te camoufleren. En zo kwamen ze in een vicieuze cirkel terecht, waar moeilijk uit te komen was.

Met de komst van world wide shipping bestaat dit probleem nog steeds. Iedereen kan online alles kopen, ook cosmeticaproducten. Van slakkenslijm, hoge concentraties vitamine A tot placenta-serums en blekende crèmes.

Dat wil niet zeggen dat alle producten die online te koop zijn slecht zijn voor je huid. Het gaat erom dat je niet ongecontroleerd alles door elkaar gebruikt. Het serum van merk A kan soms letterlijk bijten met creme van merk B. Laat je daarom altijd deskundig adviseren en gebruik de producten op de juiste manier.

De producten van Dr Grandel, Phyris en arabesque zijn stuk voor stuk op elkaar afgestemd. En worden uitgebreid getest voordat ze bij mij op de plank komen. Per product, maar ook in combinatie met elkaar. Zo weten jij en ik zeker dat de producten niet alleen effectief, maar ook veilig in gebruik zijn.

En blijf je dan toch dat “internet-serum” erbij gebruiken? Dan ben je bij deze gewaarschuwd.